Witam
Jako że jestem od wczoraj zarejestrowany na forum (bardzo mi się tu podoba) bardzo proszę o wybaczenie jeżeli ten temat się już pojawił a go nie wychwyciłem w szukajce
Mam następujący oproblem :
Odkąd kupiłem autko mam zablokowane tylne prawe dRZwi pasażera, od środka nie da się otworzyć ( tak jakby była blokada na nie otwieranie od środka podczas przeorzenia dzieci)
z zenątrz nie da się otworzyć ( niby zerwana linka od klamki) ale rozebrałe klamkę zewnętrzną i faktycznie linka nie siedzi na miejscu ale jak za nią ciągnę to dRZwi nie reagują, dodam że rygiel cały czas nawet przy zamykaniu centralnego jest w pozycji otwarte
Jeżeli ktoś miał podobny problem lub wie jak otworzyć dRZwiczki to bardzo prosze o info
Pozdrawiam wszystkich
Hubert
hubert78, a sprawdz czy w dzwiach[pod spodem albo koło zamka] gdzies nie masz takiego plastikowego pokretła bo wiem ze niektóre auta maja taka własnie blokade żeby dzieci nie mogły otworzyć dżwi od środka,nie mam teraz chwilowo auta bo bym poszedł sprawdził u siebie czy w octavi też jest takie zabezpieczenie
hubert78, dziwna sprawa. Ja miałem raz przypadek, ale w innym aucie, że podczas sprzątania przez przypadek przełączyłem blokadę na drzwiach i się zatrzasnęły na dobre. Jednak z wewnątrz dały się otworzyć, z zewnątrz nie. W Skodzie jak otworzysz drzwi z tyłu po lewej stronie, w okolicach mechanizmu zamka znajdziesz taką plastikową, śrubę na duży śrubokręt. Może po prawej ktoś przekręcił ją i trzasnął drzwiami i zostało. Trudno powiedzieć. Jedne wyjście to chyba zdjęcie tapicerki z tych drzwi i sprawdzenie co "w środku piszczy" tylko na zamkniętych drzwiach to nie jest prostą sprawą. Swoją drogą to dziwne trochę kupowanie auta z zatrzaśniętymi drzwiami
P.S. Może nie są zaspawane
P.S.2). Arek popatrz jaki przypadek Pozdrówka. Hunter też Arek
W Skodzie jak otworzysz drzwi z tyłu po lewej stronie, w okolicach mechanizmu zamka znajdziesz taką plastikową, śrubę na duży śrubokręt.
czyli jednak skoda też to ma,własnie o to mi chodziło.Mysle ze poprzedni właściciel woził dzieci i zblokował bo raczej nic innego tam nie mogło sie stać
Pokretło tzw child look jest i w tym problem ze w zatrzaśnietych dżwiach jest pewnie załączony (dżwi są zatrzaśnięte i nie otworzyłem ich odkąd kuupiłem autko) a z zewnątrz jest zewana linka JanuSz myślę że jest to problem mechaniczny ponieważ rygiel jest w pozycji górnej czyli jest otwarty i nie reaguje na centralny
Jak to cholerstwo otworzyć z zewnatrz przez ten niewielki otwór przy klamce zew .
chyba będę musiał rozebrać tapicerkę w drugich dżwiach i zobaczyć gdzie jest mechaniczna dźwignia od zamka bo próbowałkem już chyba wszystkiego
[ Dodano: Pią 03 Sie, 07 21:48 ]
Ciężko jest ściągnąć tapicere przy zamkniętych dżwiach
Ale chyba bez cięcia się nie obejdzię
hubert78, musisz uważać na plastiki zaczepów, bo łatwo je wyłamać. Śrubki są z trzech stron tapicerki tylko nie z góry. Zatem od strony zamka, od spodu drzwi i od strony zawiasów. A tapicerka zdejmuje się w górę. Może gdybyś zdemontował plastik w okolicy klamki prawych drzwi wewnątrz auta miałbyś większe pole do manewru, choć otwór przy klamce nie jest zbyt duży, a odcinek jest dłuższy niż od otworu przy klamce z zewnątrz. Faktycznie gdybyś miał kogoś z VAG'iem to zacznij od tego. Szkoda tapicerki...
hubert78, U mnie rygiel był w pozycji "otwarte",linka wewnętrzna była zerwana,klamka zewnętrzna nie otwierała,a VAG;iem otworzyli w trzy sekundy.Myślę,że przed cięciem tapicerki można spróbować.
hubert78,
zajrzyj do tego wątku. http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=8077.
Czas jakiś temu walczyłem z problemem i wygrałem. Wiem, że piszesz o tyle, ale może te kilka wskazówek coś pomoże.
Komentarz